Osteopathie


De grondlegger van de osteopathie is de Amerikaanse arts Andrew T. Still. Osteopathie valt onder de noemer holistische geneeswijze, maar is gebaseerd op de anatomie, fysiologie en neurologie van het lichaam. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verbanden tussen de verschillende structuren binnen het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de spieren, de huid, de organen, het bindweefsel en de bloedvaten. Waneer een bepaald gebied niet goed functioneert, zal dit ook gevolgen hebben voor de rest van het lichaam. Het lichaam wordt dan ook als geheel bekeken en behandeld.

organen

Als osteopaat ga je op zoek naar de oorzaak van een probleem. Een lichaam is gemaakt om te bewegen. Alle structuren werken samen om zo optimaal mogelijk te kunnen functioneren. Is de beweging ergens verminderd? Dan zal dit gevolgen hebben voor de rest van het lichaam.

wervelzuil

De wervelzuil is een zeer belangrijke structuur binnen de osteopathie. Vanuit de schedel en door de wervels verloopt het zeer belangrijke ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg worden de structuren in het lichaam aangestuurd, zoals bijvoorbeeld de spieren, de huid, de organen, het bindweefsel en de bloedvaten. Wanneer er een blokkade is in de wervelzuil kan dit gevolgen hebben voor al deze structuren. Segmentaal zal bijvoorbeeld de doorbloeding verminderen, waardoor structuren verminderd gevoed worden en op den duur zullen verzwakken of verminderd zullen functioneren. Dit kan leiden tot blessures of pathologiën. 

Wanneer kies je voor osteopathie?

Osteopathie kan op vele momenten ingezet worden. Het is aan te raden om je paard 1 à 2 x per jaar preventief te laten behandelen. Dit voorkomt dat een blokkade zal zorgen voor lange termijn problematiek zoals bijvoorbeeld een peesblessure.

Daarnaast kan osteopathie ook ingezet worden als er al klachten aanwezig zijn. Dit kunnen subtiele, maar ook uitgesproken klachten zijn. Door het lichaam vrij te maken van blokkades zorg je ervoor dat het lichaam optimaal in staat is om voor zichzelf te zorgen en in balans te komen. Wanneer er een verstoring ergens in het lichaam is zal dit altijd invloed hebben op andere structuren in het lichaam. Het beste is dan ook om dit te voorkomen door preventief te behandelen.

Osteopathie kan bijdragen aan het verhelpen van onderstaande klachten:

Find it

Als osteopaat ga ik opzoek naar de onderliggende oorzaak. Daarbij is het belangrijk om alle facetten van het paardenlichaam mee te nemen; alles is immers met elkaar verbonden.

 

Treat it

Alles wat ik vind zal ik proberen op te lossen. Daarbij maak ik gebruik van pariëtale, viscerale, fasciale en cranio-sacrale technieken. 
Over het algemeen zijn dit zachte technieken en zal je paard de behandeling als prettig ervaren.

 

Leave it

Na de behandeling is het belangrijk om het paard een aantal dagen rust te geven. Doordat het lichaam los is gemaakt, zal het opnieuw op zoek moeten naar het juiste evenwicht. Dit heeft even tijd nodig.
Een osteopathische behandeling kan tot zes weken na-effect hebben.